Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród wielu możliwości, które oferuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie potrawy

Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. włoska restauracja bez glutenu Kraków Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film