Dania staropolskie bez ustanku w modzie

Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak schematycznych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film